Ga naar de inhoud

Baby krijgt tandjes: wat kan ik doen tegen bijten tijdens de borstvoeding?

Als je je baby goed aan de borst legt, is de kans op bijten miniem. Je hoeft dus zeker niet te stoppen met borstvoeding louter en alleen omdat je kindje zijn eerste tandjes krijgt. Bijt je kleintje je toch? Probeer onze tips uit en je merkt vast snel verbetering!

 

tips tegen bijten tijdens borstvoeding

Reageer niet te heftig

Natuurlijk is het even schrikken wanneer je kindje plots in je tepel bijt. Het is nu eenmaal een extra gevoelig plekje, omdat er veel zenuwuiteinden samenkomen. Maar toch is het belangrijk om rustig te reageren. Je baby van de borst wegrukken kan namelijk schade toebrengen aan je tepel en zo nog meer pijn veroorzaken. Bovendien wil je vermijden dat je kindje schrikt en daardoor later niet meer aan de borst wil drinken. 

Hoe doe je je baby zijn beet lossen?

Trek je baby niet weg, maar wring een vinger tussen de kaakjes of de tandjes. Zo neemt het zuigen vanzelf af. Een andere manier die voor veel mama’s werkt, is het neusje zachtjes toeknijpen. Je kindje opent dan vanzelf zijn mond om te ademen en laat zo de borst los.

Stop (even) met voeden

Leg je kindje even aan de kant zonder het verder nog aandacht te geven (een paar seconden volstaat). Daarna pas troost je het. Zo leert je kind dat bijten en borstvoeding niet samen horen. Een andere slimme tactiek is meteen stoppen met voeden en een bijtspeeltje in de plaats geven. Zeg er duidelijk bij dat alleen het speeltje dient om op te bijten, en niet mama’s borst.

Bijten tijdens borstvoeding: moedig je kindje aan om het juist te doen

Door je kindje te belonen met kusjes en complimentjes (“Goed zo!”) wanneer het zonder bijten aan de borst drinkt, moedig je het aan om dat flinke gedrag verder te zetten. 

Heeft je kindje misschien tandpijn? 

Sommige baby’s bijten wanneer ze aan de borst drinken, omdat hun tandvlees pijn doet door doorkomende tandjes. Hoe je weet of jouw baby tandpijn heeft? Kinderen die last hebben van hun eerste tandjes bijten graag in alles wat ze tegenkomen en kwijlen meer dan normaal. Soms hebben ze koorts of warme wangen. Als je met je wijsvinger over het tandvlees gaat, voel je ook een hard knobbeltje zitten waar de tand tevoorschijn zal komen. 

 

Lees ook: Mijn baby heeft last van zijn tandjes. Wat moet ik doen?